Bohmermassage

Scriptie

Tinnitusonderzoek

Het onderzoek voor mijn scriptie is inmiddels afgerond.

Uit de resultaten blijkt dat bij 29% van de onderzochte personen een significante verbetering in de beleving van tinnitus is gevonden. In totaal is bij 86% van de onderzochte personen een verbetering vastgesteld.

Behandeling van tinnitus wordt door mij aangeboden in mijn reguliere programma.

Klik op de onderstaande link voor de scriptie:

Bowentherapie en Tinnitus 

 

 

Opzet Tinnitus Scriptieonderzoek

Tinnitus (oorsuizen) is een veel voorkomende kwaal waar tot op heden nog geen adequate behandeling voor is.

Voor mijn opleiding tot Bowentherapeut start ik een onderzoek naar de beleving van Tinnitus bij een Bowen-behandeling. Dit onderzoek geldt als scriptie ter afronding van mijn opleiding.

Bowen is een milde manuele behandelmethode die gebruik maakt van een zachte rolbeweging over een spier. Hierbij gaat het om via de tussenliggende bindweefsellagen het lichaam aan te zetten tot zelfherstel. In de bindweefsellagen bevinden zich veel zenuwreceptoren. Deze worden geprikkeld door de rolbeweging. Daarbij heeft het o.a. een ontspannend effect.

De invloed van de Bowentechniek op tinnitusklachten is nog niet eerder onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen die er op duiden dat er een effect is. Wel wordt de beleving van tinnitus in verband gebracht met stress en ook met verhoogde spierspanning van nekspieren.

Dit is hoogst waarschijnlijk niet de oorzaak van de tinnitus, maar het kan wel een negatief effect hebben op de beleving ervan.

Op dit laatste stuk is het mogelijk dat de Bowentechniek (een positieve?) invloed kan hebben op de beleving van de tinnitusklachten. Dit wil ik graag onderzoeken door een gerichte Bowenbehandeling toe te passen.

 • Het onderzoek zal ongeveer 6 weken duren
 • Wekelijks een Bowenbehandeling, in totaal 5 behandelingen in mijn praktijk
 • Een Bowenbehandeling duurt zo’n 45-60 minuten, de intake zal meer tijd in beslag nemen
 • Wekelijks invullen van een vragenlijst (TFI)
 • Er wordt samengewerkt met Ophof Opticiens & Audiciens te Hengelo.
  • Hier wordt een onderzoek uitgevoerd met nieuwe apparatuur
  • Hiermee kan de frequentie (Hz) van de aanwezige tinnitus per persoon worden vastgesteld.
  • Er zal een begin- en eindmeting worden uitgevoerd
  • De eerste meting zal plaatsvinden bij Ophof Opticiens & Audiciens in Hengelo. Mogelijk wordt de tweede meting (na afloop van alle behandelingen) uitgevoerd in mijn praktijk.

Heeft u last van tinnitusklachten (u wordt hiervoor momenteel niet behandeld) en wilt u zich laten behandelen met de Bowentechniek dan kunt u contact opnemen met mij opnemen via de contact-pagina, te mailen naar info@bohmermassage.nl of door even te bellen met: 06-81070203.